www.sunet.se
Hem     Öppna program     Historia     Nyheter     Om Arkivet     Kontakt     Policy     In EnglishOm Arkivet

Administration

Uppsala universitets IT-stöd avdelning har ett uppdrag från SUNETs styrelse som innebär att utveckla och driva SUNET-arkivet. Under de senaste åren har fokus legat på främst teknikutveckling. Innehållsfrågor kommer emellertid att prioriteras de närmaste åren.

För att få bättre känsla för vad akademiker och offentligt anställda har för behov som Arkivet kan underlätta så har vi en referensgrupp, bestående av intresserade personer från hela landet som regelbundet kommer med förslag om vad vi skall koncentrera vårt arbete med arkivet på.

Under normal drift arbetar tre personer på deltidsbasis med systemet med bl.a. systemadministration, hantering av innehåll och användarstöd.

För att komma i kontakt med personalen, vänligen skicka e-post till archive@ftp.sunet.se för tekniska frågor eller contentadvisorygroup@ftp.sunet.se för innehållsfrågor, så skall vi göra vårt bästa för att besvara ditt brev så fort som möjligt.

Teknisk information

Systemet är i huvudsak byggt av IBM-komponenter, bestående av ett antal servrar som betjänar våra användare runt världen. Servrarna är anslutna till ett disksystem via ett gemensamt filsystem (ftp data).

Hårdvaran består av:
  • 3 st IBM pSeries JS23, 2*2,4 GHz POWER 6 CPU, 32 GB RAM
  • 2 st IBM xSeries 335, 2*3 GHz Xeon CPU, 512 MB RAM
  • 1 st IBM XiV enterprise disk array.
  • 2 st IBM 2005-B32 fibre channel switches

IBM JS23-maskinerna står för den faktiska tjänsten och xSeries-maskinerna används som lastbalanserare. Övriga maskiner tillhandahåller en flexibel och kraftfull lagringsmiljö. För närvarande lagras data i ett IBM GPFS-filsystem.

Förutom ovanstående används ett antal switchar (och en massa kabel) för att knyta samman det hela med fiber-kanal-switchar till diskracken och gigabit-ethernet till det övriga.

Slutligen är allt kopplat till resten av världen via Bifrost-routrar, utvecklade på Uppsala universitet. Dessa är Linux-pc:ar som hanterar s.k. routing samt brandväggsfunktioner.

Prestanda

Systemet är designat att hantera 4.000 http-sessioner och 10.000 ftp-sessioner simultant. För närvarande har arkivet en diskyta på 13 TB och hanterar en sammanlagd produktion på 2 Gbps.

Traffik Volym
Statistik


Sidan underhålls av archive@ftp.sunet.se och uppdaterades senast 2010-08-12 13:17 CEST
ftp.sunet.se, drivs av Uppsala University.